Gevulde Speculaas

Ingrediënten:

Voor het deeg:
125 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr bruine basterdsuiker
250 gr Zeeuws bloem
25 ml karnemelk
2¼ el speculaaskruiden
½ tl zout
½ tl baking soda

Voor de vulling:
650 gr amandelspijs
1 ei
1 el water

Verder nodig:
1 ei, losgeklopt
handje amandelen

Stappen

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
  3. Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af. Meng de amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek de spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.
  4. Gevulde speculaas bakken Bestrijk de speculaas met wat losgeklopt ei en versier met de amandelen. Bestrijk het daarna nogmaals met ei en bak de speculaas in 35-40 minuten gaar. Laat de gevulde speculaas afkoelen in de vorm en verwijder deze als de koek is afgekoeld.
Schuiven naar boven

Sinterklaas Castricum